21 Σεπ 2014

Editorial από τα παλιά (σας έλειψε;)

-Ρε Θωμά γράψε κάτι για το blog. Δεν αντέχω άλλο...
-Τί να γραψω ρε; Χτες δεν έγραψα για το Horizon; Τί έπαθες;
-Όχι review. Γράψε ότι θες, έχει ξεφύγει η κατάσταση. Τα emails που έρχονται είναι ή για promos από developers, ή απορίες ή μπινελίκια. Γράψε κάτι αλλιώς το κλείνουμε...
-Άντε να γράψω μήπως ηρεμήσεις λίγο...

 
  Διάβασα κάποια απ' τα emails και κατάλαβα τι γινόταν. Νομίζω η αφορμή ήταν ένα σημερινό μήνυμα που μας κατηγορούσε για το 9.7/10 στο Lost Echo και το 9.9/10 στο Horizon. Ας πούμε κόσμια πως μας κατηγορούσε ότι έχουμε γίνει ύποπτα ελαστικοί και έχουμε χάσει την αξιοπιστία του παρελθόντος. Μου φάνηκε λίγο αστείο αφού απ' όσο θυμάμαι όταν απαντούσα σε emails, συνέβαινε το ανάποδο. Μας κατηγορούσαν για υπερβολική αυστηρότητα και ότι έχουμε συμπλέγματα ενάντια στους Έλληνες προγραμματιστές.
  Ας ομαδοποιήσω λίγο τις απορίες σας για να αρχίσω τις α παντήσεις

1)Όπως ξέρετε δεν έχουμε διαφημίσει σχεδόν καθόλου το blog. Νομίζω η πλειοψηφία των αναγνωστών μάς γνωρίζει από τη στήλη που είχαμε σε περιοδικό του ειδικού τύπου για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η μόνη φορά που αναφερθήκαμε στο blog αυτό ήταν στο τελευταίο άρθρο πριν πέσει η αυλαία για τη στήλη (αλλά και το περιοδικό) κατόπιν συμφωνίας με το διευθυντή σύνταξης. Δεν νομίζω να υπάρχει κόσμος που μας παρακολουθεί αποκλειστικά από το blog αφού υπάρχουν μεγάλες χρονικές ασυνέχειες. Και εδώ έχουμε την πρώτη απορία. Γιατί δεν δημοσιεύουμε τα άρθρα (και τα αφιερώματα) που είχαμε γράψει στο περιοδικό; Μα πολύ απλά γιατί δεν μας ανήκουν. Δεν σημαίνει ότι επειδή τα γράψαμε εμείς έχουμε το δικαίωμα αναδημοσίευσής τους (μέρος ή στην ολότητά τους) οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Πληρωθήκαμε ως συντάκτες για τα συγκεκριμένα άρθρα και σεβόμαστε τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει. Όπως δεν διαφημίσαμε ποτέ το περιοδικό από το blog αυτό.

2)Ρωτάτε αν θα ξαναμεταφερθεί η στήλη σε κάποιο περιοδικό. Μακάρι να ξέραμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή η στήλη έχει στέγη μόνο στο blog αυτό. Ξεκινήσαμε και οι 3, από περιοδικά του ειδικού τύπου επί εποχη Amstrad και Αmiga. Μας ένωσε η αγάπη μας για το retro gaming και την emulators' scene. Στη συνέχεια μας άρεσαν οι iOS mobile apps και κυρίως oι ελληνικές. Είναι ένα απλό χόμπι. Ο καθένας μας δουλεύει σε διαφορετικό περιοδικό με διαφορετική θεματολογία. Οι κριτικές για ελληνικές εφαρμογές iOS είναι μια στήλη που κατά καιρούς φιλοξενείται σε περιοδικά και στα μεσοδιαστήματα αναπαύεται στο blog αυτό. Θέλουμε να ξαναμεταφέρουμε τη στήλη σε περιοδικού του ειδικού τύπου; Φυσικά και θέλουμε. Όποιος ενδιαφερόμενος ας στείλει mail στο greekiphoneapps@gmail.com. Αν δεν γίνει ποτέ, δεν πειράζει. Όλα καλά. Μα θα μου πείτε, δεν βλέπουμε πως ο ειδικός τυπος πεθαίνει; Ποιός αγοράζει πια περιοδικά τεχνολογίας και πληροφορικής. Το ξέρουμε ότι πεθαίνει, και δεν είναι ούτε τα λεφτά, ούτε φυσικά η προβολή. Είναι το μεράκι, και ο χώρος απ΄ τον οποιό ξεκινήσαμε.

3)Άλλη ερώτηση. Μας στείλατε promos για να κριτικάρουμε μια εφαρμογή και εμείς σας τα επιστρέψατε. Μας ζητάτε τόσο καιρό να κρίνουμε μια εφαρμογή και εμείς σας αγνοούμε. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Δεν δεχόμαστε promos από την εποχή του περιοδικού και έπειτα. Οι εφαρμογές στην πλειοψηφία τους κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ. Είναι χαρά μας να στηρίζουμε την ελληνική σκηνή στο ios development. Όταν αγνοούμε εφαρμογές (ακόμα και μερικές που είναι ψηλά στα charts) υπάρχει πάντα λόγος. Έχουμε σχέσεις με developers; Φυσικά και έχουμε. Μάλιστα έχουμε φιλικές σχέσεις ακόμα και με developers στους οποίους έχουμε θάψει τις εφαρμογές. Ο χώρος είναι μικρός. Γιατί να μην υπάρχουν φιλικές σχέσεις. Έχουμε λόγω εμπειρίας αρκετές επαφές με τον γραπτό αλλά και ηλεκτρονικό τύπο. Αν είμαστε για κάτι περήφανοι είναι ότι έχουμε μεσολαβήσει για να αναλάβουν σημαντικές δουλειές developers που έχουμε γνωρίσει μέσω της στήλης. Φυσικά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Έχουμε αδικήσει developers και εφαρμογές; Σίγουρα αλλά ποτέ σκόπιμα. Έχουμε ενημερωθεί για καταστάσεις που επικρατούν στο χώρο και αθόρυβα έχουμε πάρει θέση.

4) Γιατί δεν διαφημίζουμε το blog; Δεν μας ενδιαφέρει η δημοσιότητα; Για να είμαστε ειλικρινείς όχι. Γράφουμε όποτε θέλουμε χωρίς καμιά πίεση χρόνου. Αρνηθήκαμε να ενταχθούμε σε δημοφιλές forum και προς το παρόν να εκδόσουμε τα reviews σε ένθετο εφημερίδας. Είναι μεράκι, όχι επάγγελμα, ούτε διαγωνισμός δημοφιλίας.

5)Γιατί έχουμε κλειδώσει το blog σε σχόλια; Γιατί δεν είμαστε ούτε το contra ούτε το gazetta για να φιλτράρουμε τα μηνύματα. Οι παλαιότεροι θυμάστε τι γινόταν στην αρχή πριν διαγραφούν τα comments. Δεν ήταν καλή εικόνα. Επίσης όπως είπαμε έχουμε τη ρετρό διάθεση να έχουμε μια στήλη σε ένα blog από τα παλιά (χωρίς διαδραστικότητα).

6)Έχουμε παρατησει τα σχέδια για το πανελλήνιο συνέδριο iOS development. Κάθε άλλο. Αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας εντός του 2015. Έχουμε προχωρήσει αρκετά τις επαφές, έχουμε συζητήσει με τους καλύτερους (κατά την ταπεινή μας άποψη) greek iOS developers. Έχουμε καταρτίσει (αν και όχι ολοκληρώσει) την οργανωτική επιτροπή και έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις για εύρεση χορηγών. Θέλουμε να γίνει κάτι καλό και μεγάλο γιατί είναι κάτι που το κυνηγάμε χρόνια...

Έγραψα ήδη πολλά και δεν αναφέρθηκα στο κλασικό, γιατί δεν γράφουμε κριτικές για android και windows phones. Για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω να χρειαζόταν η παραπάνω απολογία (;) ή δημοσιογραφικό selfie. Στο κάτω-κάτω, αυτό μας αρέσει..αυτό κάνουμε, και σε όποιον αρέσει. Καμιά κακία σε κανέναν...

Τώρα ηρέμησες; :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου